Lucky Penny Kennel

pads

Magyar agár standard - FCI 240.

Besorolás: X. csoport - agarak, 3. szekció - rövidszőrű agarak

Általános megjelenés: megjelenése erőt sugárzó, erős csontozatú, jól izmolt, elegáns. A testhossz kissé nagyobb a magasságnál és az orrhát hossza kb. a fejhossz felének felel meg.

Viselkedés és temperamentum: fáradhatatlan, kitartó, gyors. Edzett és ellenálló, versenypályán kiváló versenyző. (Nem igény, hogy bármely távon gyorsabb legyen, mint az angol agár!) Kissé tartózkodó természetű, értelmes, intelligens, hűséges. Éber, személy- és házőrző ösztöne fejlett, de ez nem vezethet oda, hogy agresszív, vagy harapós legyen.

Fej: felülről és oldalról nézve meglehetősen széles alapú ékalak. koponya: mérsékelten erős, széles, a homlok viszonylag széles, stop: kifejezett, orrtükör: viszonylag nagy, jól pigmentált, tág orrlyukakkal, fang: erőteljes, megnyúlt, de nem túlzottan elhegyesedő, ajkak: jól záródóak, feszesek, jól pigmentáltak, állkapocs/fogak: hatalmas, erőteljes állkapcsok, jól fejlett, erős szabályos és a fogképletnek megfelelő teljes ollós harapás, pofa: erőteljes, izmos, szemek: közép-nagyok, sötétek, nem dülledtek és nem mélyen ülőek. Élénk, és értelmes kifejezésű,fülek: igen nagyok, kimondottan vastag szövetűek, középmagasan tűzöttek és jól hordott rózsafül formájában simulnak a nyakszirtre. Inkább a nehéz, mint a könnyű fül a kívánatos, az állófül hiba.

Nyak: közepesen hosszú, de mégis elegáns, száraz, izmos, lebernyeg nélküli.

Törzs: mar: jól fejlett, izmos, hosszú, hát: széles, egyenes, feszes, jól izmolt, ágyék: nagyon széles, egyenes, erősen izmolt. A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük, far: széles, enyhén csapott, erős izomzattal, mellkas: mély, erősen dongás, bordák: jól íveltek, hátranyúlóak, alsó vonal: mérsékelten felhúzott.

Farok: erős, vastag, csak mérsékelten elvékonyodó, középmagasan tűzött, csánkig érő, enyhén ívelt, alulról drótosan szőrözött. Nyugalmi helyzetben lefelé lógatva, akcióban a hátvonal magasságáig emelve.

Mellső végtagok: erősek, inasak, mind elölről, mind oldalról nézve egyenesek és párhuzamosak, lapocka/váll: mérsékelten dőlt, mozgékony, izmos, hosszú, felkar: hosszú, kissé dőlt, izmos, könyök: rugalmasan simul a mellkashoz, mozgékony, sem kifelé, sem befelé nem mozdul, alkar: hosszú, egyenes, erős csontozatú, szárazon izmolt, elülső lábtőízület: széles és erős, elülső lábközép: rövid, függőleges, elülső mancsok: viszonylag nagyok, hosszúkásak, ún. nyúlmancsok, erőteljes talppárnák, röviden tartott karmok,

Hátsó végtagok: jól, de nem túlzottan szögeltek, erős csontozatúak, hátulról nézve párhuzamosak, comb: nagyon izmolt, hosszúkás izmokkal, térd: közepesen szögelt, erős, sem befelé, sem kifelé nem forduló, lábszár: hosszú, szárazon izmolt, csánk: erőteljes, mélyen elhelyezkedő, hátulsó lábtő: párhuzamos állású, hátulsó mancsok: viszonylag nagyok, kissé hosszúkásak, erős talppárnákkal és karmokkal.

Mozgás: terelő, rugalmas ügetés, elölről és hátulról nézve párhuzamos vonalon mozgó végtagok.

Bőr: viszonylag vastag, de a testre mindenhol jól simuló, sem ráncot, sem lebernyeget nem képez.

Szőrzet: rövid, sűrű, durva, simán a testhez simuló. Télen tekintélyes mennyiségű, és vastagságú aljszőrzettel. Színe minden ismert agárszín és színkombináció, a kizáró hibáknál felsorolt színek kivételével.

Méret: marmagasság: kanoknál: 65-70cm, szukáknál: 62-67 cm. Nem a centiben mért magasság, hanem az arányosság a legfontosabb.

Hibák: a fent említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

Kizáró hibák: - a nem típusos fejforma, - az előreharapás, hátraharapás, keresztharapás, - az egy, vagy több fog hiánya, - a szemhéj rendellenességek: entropium, ectropium, - hibás színek: kék, fehér, barna, farkas-szürke, háromszínűség, fekete-cserszín, - az agresszivitás.